Home > Arvio

Arvio:

Arvio:

Market
Torstai, 05. maaliskuu, 2020

Euroopassa puolet myytävistä autoista sähköllä toimivia 2025 mennessä 

Leasingyhtiö Arval uskoo, että seuraavan viiden vuoden aikana luvassa on dramaattinen muutos liikenteen sähköistymisessä koko EU-alueella. Yhtiön ennusteen mukaan erilaiset sähköllä toimivat autot muodostavat lähes puolet uusien autojen myynnistä Euroopassa vuoteen 2025 mennessä ja kasvavat yli 70 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. 

Vuonna 2018 polttomoottoriautojen osuus oli edelleen 95 prosenttia kaikista henkilöautojen rekisteröinneistä Euroopassa. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä diesel- ja bensa-autojen osuus ensirekisteröinneistä EU:ssa oli enää 87 prosenttia (ACEA).

Suomessa osittain tai kokonaan sähköllä toimivia sähkö- ja hybridiautoja oli tämän vuoden alussa noin 30 000 kappaletta. Noin kuudesosa näistä on täyssähköautoja.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan Suomessa täyssähköautojen kysynnän on ennakoitu kasvavan vielä maltillisesti lähivuosina. Yhtenä syynä on näiden autojen korkea hinta. Sen sijaan ladattavien hybridien hinnan on ennakoitu laskevan dieselautojen hintaa alemmas vuonna 2024, mikä vauhdittaa niiden kysyntää.  

  • Viime vuonna hybridien ja sähköautojen osuus uusien henkilöautojen toimituksista oli meillä Suomessa jo 35,6 prosenttia, Arvalin kaupallinen johtaja Mikko Honkanen sanoo.  

Latausasemien ja sähköautojen määrällä on suora yhteys keskenään: mitä enemmän latauspisteitä markkinoilla on, sitä enemmän on myös sähköautoja. Tällä hetkellä 76 prosenttia kaikista latausasemista sijaitsee EU:ssa neljässä maassa: Hollannissa, Saksassa, Ranskassa ja nyt jo EU:sta lähteneessä Britanniassa.  

  • Ilahduttava oli se, että hybridejä myös käytetään paljon sähköllä. Autoalan tiedotuskeskuksen tutkimuksen mukaan yli puolet ladattavien hybridien kilometreistä ajetaan sähköllä, Honkanen sanoo. 

Nämä seikat vauhdittavat sähköautojen yleistymistä koko Euroopassa:  

  1. Eurooppalainen lainsäädäntö pakottaa autonvalmistajat investoimaan puhtaampaan teknologiaan. Valmistajille on luvassa sanktioita, mikäli ne eivät täytä hiilidioksidipäästötavoitteita.  

  1. Bensa- ja dieselautojen hinnat nousevat sääntelyn myötä, kun taas akkujen hinnat luultavasti laskevat. Sähköautoja on saatavilla jatkuvasti enemmän.  

  1. Maine ratkaisee monen autovalinnan: sähköautot ja hybridit ovat yhä halutumpia vaihtoehtoja.  

  1. Täysssähköautojen kantama on jatkuvasti pidentynyt. Tällä hetkellä todelliset kantamat ovat jo 300-500 kilometrin luokkaa. Lisäksi latauspisteitä on julkisilla paikoilla koko ajan enemmän.  

  1. Kaikista 27 EU-jäsenvaltiosta 23:ssä on käytössä erilaisia sähköautoiluun kannustavia verotukia.  

Polttomoottoriautot säilyttävät asemansa vielä jonkin aikaa, eikä vain siksi, että hybridiajoneuvot vaativat edelleen polttomoottoria. Autovalmistajat tarvitsevat aikaa siirtääkseen tuotantonsa täysin sähkökäyttöisiin ajoneuvoihin kustannustehokkaalla tavalla, joten tästäkin syystä diesel- ja bensiinimoottorit pysyvät markkinoilla. 

Vuonna 2020 siirtyminen täyssähköajoneuvoihin kiihtyy, mutta monissa tapauksissa diesel- ja hieman harvemmin bensiiniautot, ovat vielä yritysten leasing-autoissa ykkösvalinta. Siirtymä sähkökäyttöisiin autoihin on kuitenkin käynnissä.  

Arvalin raportin voi kokonaisuudessaan ladata täältä (englanniksi):  

https://www.arval.com/en/profile/press-room/white-paper-fast-forward-electric-vehicles 

Lisätiedot: 

Arval, kaupallinen johtaja Mikko Honkanen – mikko.honkanen@arval.fi - +358(0)40 5550802

Katariina Ahonen (Viestintäkonsultti, Kaiku Helsinki) – katariina.ahonen@kaikuhelsinki.fi - +358 (0)50 5877737

Arval: Arval on täyden palvelun autoleasingyritys, jonka kalustoon kuuluu 1,3 miljoonaa ajoneuvoa (joulukuun 2019 lopussa). Arvalin asiantuntijaneuvontaa ja laadukasta palvelua tarjoavat yrityksen lähes 7000 työntekijää 30 eri maassa. Arval on yksi Element-Arval Global Alliancen perustajista. Kyseessä on autokantojen hallinnan strateginen liittouma, jossa on kolme miljoonaa ajoneuvoa yli 50 maassa. Vuonna 1989 perustettu Arval on kansainvälisen BNP Paribas -pankin tytäryhtiö. www.arval.fi

BNP Paribas: BNP Paribas toimii 72 maassa ja sillä on yli 202 000 työntekijää, joista 154 000 Euroopassa. BNP Paribas menestyy hyvin kahdella ydinalueellaan: yleispankkitoiminnassa ja -palveluissa (sisältäen kotimarkkina-alueet ja kansainväliset rahoituspalvelut) sekä yritys- ja sijoituspankkitoiminnassa. Euroopassa sillä on neljä kotimarkkina-aluetta (Belgia, Ranska, Italia ja Luxemburg). BNP Paribas Personal Finance on johtava kuluttajalainojen myöntäjä. BNP Paribas on laajentamassa integroitua yleispankkitoimintaansa Välimeren alueella, Turkissa ja Itä-Euroopassa, ja sillä on laaja verkosto Yhdysvaltojen länsiosassa. Myös yritys- ja investointipankkina sekä kansainvälisissä rahoituspalveluissa BNP Paribas on Euroopan johtavien pankkien joukossa, ja sillä on vahva edustus Amerikoissa sekä vakaata ja nopeasti kasvavaa toimintaa Aasian ja Tyynenmeren alueella. www.bnpparibas.com

Andrei Biro

General Manager
Puhelin 
09 8254 1234
Sähköposti 

Prevent JS Alert