FI-electric-car

Sähköautoilijalle

Sähköautot yleistyvät vauhdilla ja erilaiset mallivaihtoehdot lisääntyvät jatkuvasti, joten harvinaisuuksina niitä ei voida enää pitää. Varsinkin ensimmäistä sähköautoaan ajava saattaa kuitenkin hämmästyä erilaisista termeistä ja käytännöistä joita sähköautoihin liittyy, ja niiden käyttö vaatiikin hieman erilaisia taitoja ja tottumuksia verratuna perinteisiin polttomoottoriautoihin.

Tältä sivulta löydät tietoa sähköautojen toiminnasta sekä käytännön vinkkejä sujuvaan ja tehokkaaseen sähköautoiluun.
 

Yleisiä käyttövinkkejä

Tutustu autosi käyttöjärjestelmän applikaatioihin ja päivityksiin, jotka tekevät autoilusta vaivattomampaa. Auton valmistaja saattaa tarjota myös mobiilisovelluksia auton etähallintaan.

Auton lataaminen on varmasti yksi suurimmista muutoksista ensimmäiseen sähköautoonsa tutustuvalle. Tutustu oman autosi latausohjeisiin ja perehdy mm. autosi latausrajoihin. Autosi tykkää yleisesti hitaasta lataamisesta, ja se on usein myös halvempaa kuin pikalataaminen. Lue lisää lataamisesta alempana sivulla.

Sähköautolla ajaminenkin eroaa huomattavasti perinteisellä polttomoottiriautolla ajamiseen verrattuna. Tuntuvimpana ajotuntumaan vaikuttavana tekijänä on energian talteenotto, joka tuntuu kuljettajalle jarrutuksena. Tätä tunnetta voisi verrata manuaalivaihteisen polttomoottoriauton moottorijarrutukseen. Koska sähköautolla ajettaessa energian talteenoton vuoksi auton varsinaisia jarruja ei käytetä usein, tulee niiden toimintakuntoa pitää yllä säännöllisin väliajoin tietoisesti jarrua käyttämällä. Kun jarruja käyttää, ne eivät pääse jumiutumaan ja pysyvät paremmin toimintakuntoisina.

Talviajo on Suomessa askarruttava asia kaikkea autoilua koskien. Sähköautoilla talviajossa tulee huomioida mm. energian talteenoton jarruttava vaikutus liukkailla keleillä, auton lataamisen ohjeet pakkaskeleillä, akun esilämmittäminen sekä kylmän ulkoilman ja lämmityslaitteiden käytön vaikutus toimintamatkaan.

Voit tutustua artikkeliimme Sähköautoilijoiden vinkit talviajoon - pääseekö sillä Lappiin?, jossa Arvalin henkilökunnan sähköautoilijat jakavat omia käytännön vinkkejään sähköauton talviajoon

 


Lataaminen

Yksi sähköautoilijoita askarruttava asia on auton lataaminen. Missä ja miten kannattaa ladata auto?

Sähköauto kannattaa ladata aina, kun auto on pysäköitynä pidempään. Kotilatausratkaisuilla lataat auton kätevästi yöllä, toimipistelatauksella työpäivän aikana, ja julkisilla latausasemilla täydennät auton ajoakun pidemmän matkan varrella tai esimerkiksi kauppareissun aikana.

Tutustu artikkeliimme Missä ja miten lataat, sähköautoilija?
 

​​​​​​Julkinen lataaminen

Julkisten latausasemien määrä sekä tehokkaammat latauspisteet kasvavat vauhdilla. Julkisia latauspisteitä löytyy esimerkiksi suuremmilta huoltoasemilta, ostokeskuksista, hotelleista sekä jopa lähikaupan parkkipaikalta. Tällaisten asemien hinnoittelu perustuu yleensä joko latauksen aikaan tai käytettyyn energian määrään. Käyttö vaatii sopivan lataustunnisteen tai mobiilisovelluksen. Kunkin palveluntarjoajan hinnoittelut, ehdot ja latauspaikat löydät kätevimmin sovelluksista. Jos käytät usein julkisia latausasemia, kannattaakin siis ladata vähintäänkin muutaman eri palveluntarjoajan sovellus puhelimeesi.

Tutustu artikkeliimme Sähköautoilijoiden opit: puhelimeen kannattaa ladata useampi sovellus, jossa Arvalin henkilökunnan sähköautoilijat jakavat kokemuksiaan sähköautoilusta. 

Pidemmän matkan sähköautoilu vaatii hieman erilaista ajatusmaailmaa, lataaminen kun vielä vie enemmän aikaa kuin tankkaaminen. Reissuun lähtiessä onkin hyvä varata matkan tekemiseen enemmän aikaa, suunnitella reitti etukäteen sekä tutustua matkan varrella oleviin latauspaikkoihin ja palveluntarjoajiin. Sähköautoilijat Ry:n ylläpitämä Latauskartta.fi helpottaa sinua matkan suunnittelussa!

A better routeplanner ABRP -sovellus on Arvalin työntekijöiden kokemuksien mukaan kelpo työkalu sähköautoiluun. Sovelluksessa on mm. Reitin suunnittelupalvelu, joka ottaa huomioon autosi mallin ominaisuuksia reitin sekä sen varrelle ehdotettujen latauspysähdysten suunnittelussa. Huomioithan kuitenkin aina, että neuvot ovat suuntaa-antavia ja sähköautoilussa kannattaa pelata mielummin varman päälle kuin kitkutella riskillä seuraavalle latauspisteelle. Sovelluksen löydät App Store sekä Google Play -sovelluskaupoista.

 

Kotilataus

Valitse kotilatauspiste osaksi leasingpakettia!

Kotilataaminen on helppo ratkaisu säännölliseen arkeen. Akku latautuu kätevästi esimerkiksi yön yli ja aamulla auto on valmiina ajoon. Voit sisällyttää kotilatausaseman asennuksineen osaksi Arvalin huoltoleasingpakettia. Ota siis rohkeasti yhteyttä myös kotilatausaseman asioissa, niin asiantuntijamme selvittävät juuri sinulle sopivan ratkaisun kanssasi.

Sopiva kotilatauspiste valitaan kumppaniemme valikoimasta perustuen automalliin ja sen latausstandardeihin. 

Kotilatausasemaa suunnitellessa on hyvä huomioida kohteen, johon latausasemaa ollaan asentamassa, asettamat vaatimukset ja rajoitukset. Näitä ovat mm. lupa-asiat taloyhtiöltä tai kiinteistön omistajalta, käytettävän sähköverkon ja kiinteistön ominaisuudet sekä mahdollisten vakuutusasioiden huomiointi. Olethan siis hyvissä ajoin yhteydessä meihin sekä mahdollisiin muihin tahoihin joilta esimerkiksi hyväksyntää tai lupia tarvitaan.

Kun kotilatausratkaisu lisätään osaksi huoltoleasingsopimusta, kotilatauslaite lisätään auton lisävarusteeksi. Mikäli olet työsuhdeautoilija, huomioithan lisävarusteiden hinnan vaikutuksen auton verotusarvoon.
 

Toimitilalataus

Toinen kätevä mahdollisuus ladata sähköauton akku täyteen on työpäivän aikana. Latauspalveluiden tarjoajat mahdollistavat erilaiset latausratkaisut myös työpaikallesi. Mikäli yrityksesi on kiinnostunut toimitilan latausratkaisuista, ota yhteyst Arvaliin niin kartoitamme yhdessä kumppaniemme kanssa teille sopivat ratkaisut.


Etkö löytänyt etsimääsi? Tarkista usein kysytyt kysymykset tai ota meihin yhteyttä!

Miksi Arval?

Voit luottaa meihin:

Yli 30 vuoden kokemus leasingalalta kansainvälisesti

Arval palveluntarjoajana:

Ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa löytämään parhaat ratkaisut 

Olemme täällä asiakkaitamme varten:

Olemme asiakkaidemme apuna kaikissa autoasioissa 

Keskitymme olennaiseen:

Teemme asiakkaidemme autoilusta helppoa ja huoletonta