FI-electric-car

ARVAL VERTAILI TÄYSSÄHKÖAUTOJEN VEROTUSARVOJA

Sähköautot 11 Feb 2021

Täyssähköautot kirivät kovaa vauhtia bensa- ja dieselauton rinnalle työsuhdeautona. Leasingyhtiö Arval vertaili täyssähköautovaihtoehtojen tämän ja ensin vuoden verotusarvoja. Kävi ilmi, että täyssähköauton verotusarvot putoavat selvästi alle vastaavien polttomoottoriautojen. 
Syynä on hallituksen myöntämä tuki, joka laskee täyssähköauton verotusarvoa 170 eurolla.

 

Täyssähköautojen verotusarvoon on myönnetty tuki vuosille 2021–2025. Liikkumiseen erikoistunut autoleasingyhtiö Arval listasi useamman suositun automallin verotusarvot. 
Tähän saakka täyssähköauton verotusarvo on käytännössä ollut samalla tasolla kuin vastaavan hintaisen automerkin bensa- tai dieselauton. Hallituksen myöntämä tuki tekee täyssähköautosta verotusarvoltaan selvästi edullisemman. 

 

Esimerkiksi Volkswagenin ID.3 verotusarvo käyttöedulla on vuonna 2020 595 euroa. Tämä on noin 10 euroa enemmän kuin vastaavan hintaisessa polttomoottoriautossa. Muutoksen jälkeen saman täyssähköauton verotusarvo on 170 euroa vähemmän eli noin 425 euroa.  
- Käytännössä tämä tekee täyssähköautoista työntekijän kannalta edullisemman vaihtoehdon kuin vastaava bensa- tai dieselauto. Yrityksen autopolitiikka tietysti määrittelee lopullisen kustannuksen työntekijälle, joten todellinen vaikutus työntekijän kukkaroon riippuu yrityksen auto-ohjeesta, Arvalin kaupallinen johtaja Mikko Honkanen arvioi. 
Myös latauksen muuttuminen verovapaaksi tuo säästöä kuljettajille. Sähköautojen lataaminen työpaikalla ja julkisissa latauspisteissä on verovapaa etu vuosille 2021–2025. Tällä hetkellä lataamisen arvo on 30 euroa kuukaudessa.  

 

Lataa tästä esimerkkilaskelmia verotusarvon muutoksesta: käyttöetu ja vapaan autoetu

 

Tausta: Autosta maksettava vero määräytyy verotusarvon perusteella 
Kun työntekijä saa käyttöönsä autoedun, se on käytännössä luontaisetu, josta tulee maksaa veroa. Autolla on aina verotusarvo, jonka perusteella työntekijän maksama vero määräytyy. Mitä pienempi verotusarvo on, sitä vähemmän työntekijä autosta maksaa kuukausittain veroa.  
Verotusarvoon vaikuttavat muun muassa auton hankintahinta, käyttöönottovuosi, onko kyseessä vapaa autoetu vai käyttöetu sekä lisävarusteiden arvo. Vuosina 2021–2025 täyssähköautojen verotusarvoa lasketaan 170 eurolla kuukaudessa niiden autojen kohdalla, joiden hiilidioksidipäästöt ovat 0 grammaa kilometriä kohden. 
Vapaassa autoedussa työnantaja maksaa kaikki auton omistamiseen ja käyttöön liittyvät kustannukset. Käyttöedussa työntekijä maksaa itse osan auton kuluista. Yrityksen autosääntö määrittää, mitkä kulut työntekijä maksaa. Verottajan ohjeen mukaan käyttöedussa työntekijä maksaa vähintään ajoneuvon polttoaine- tai energiakustannuksen.  

 

Pöytäkirja: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_161+2020...
 
Lisätiedot:  
Mikko Honkanen, Arval, kaupallinen johtaja, 040 555 0802

 

Arval 
Olemme erikoistuneet täyden palvelun ajoneuvojen leasingiin ja uusiin liikkuvuusratkaisuihin, ja hallinnoimme 1,3 miljoonaa ajoneuvoa maailmanlaajuisesti (joulukuun 2019 lopussa). 
Joka päivä yli 7000 Arvalin työntekijää 30 maassa tarjoaa asiakkaillemme joustavia ratkaisuja saumattomien matkojen ja kestävän kehityksen parantamiseksi, aina suurista kansainvälisistä yrityksistä pienempiin yrityksiin ja yksittäisiin kuluttajiin. 
Olemme Element-Arval Global Alliancen perustajajäsen ja johtava ajoneuvokantojen hallinnointiin erikoistunut yritys, jolla on 3 miljoonaa ajoneuvoa 50 maassa. Arval perustettiin vuonna 1989, ja sen omistaa kokonaan BNP Paribas. Konsernissa Arval on osa konsernin vähittäispankki- & palveluliiketoimintaa. 

Lue lisää Näytä vähemmän