Ladattavien sähköpakettiautojen valikoima laajenee

Ladattavien pakettiautojen valikoima laajenee – 56 automallia lisää

Blogi 14 Mar 2024

Ladattavien pakettiautojen valikoima laajenee – 56 automallia lisää

Vuoden 2021 alussa sähköisiä pakettiautoja sekä ihmisten kuljettamiseen tarkoitettuja isompia autoja oli Suomessa saatavilla 51 eri mallia. Sittemmin ladattavien mallien määrä on yli tuplaantunut: tällä hetkellä valikoimista löytyy 107 mallia 11 eri merkiltä. Yllättävää on, että mukana on ainoastaan kolme ladattavaa hybridiä, kaikki yhdeltä automerkiltä. Kokosimme yrityksille vinkit, mistä lähteä liikkeelle tuotantoautojen sähköistämisessä.  

Mikä valikoiman laajentumisessa on kestänyt ja mikä sähköisissä pakettiautoissa yrityksiä mietityttää, Arvalin kaupallinen johtaja Mikko Honkanen

Asiakkaiden kanssa keskustellessa esiin nousee lähes aina kolme huolta, jotka liittyvät auton käytettävyyteen. Ensimmäinen kysymys on auton kantamaan liittyvä: saako työpäivän hoidettua ilman välilatausta? Toinen käytännön kysymys liittyy lataamiseen ja tarkemmin siihen, miten kotilataaminen järjestyy. Jos kotilatauksen järjestäminen onnistuu, auton käyttö helpottuu merkittävästi. Kolmas mietityttävä asia on kuorman vaikutus auton käyttösäteeseen. 

Nyt markkinoille on tullut myös joitakin lataushybridejä pakettiautokäyttöön. Näiden autojen osalta kenelläkään ei ole vielä kattavaa kokemusta siitä, millaiseksi sähköenergian ja polttoaineen suhde erilaisessa yrityskäytössä muodostuu. Käytöstä ja kuormasta riippuen ladattavalla hybridillä pääsee sähköllä kesäaikaan noin 40–50 kilometriä täyteen ladatulla akulla.  

 

Kuinka sähköistää tuotantoautot? Arvalin viisi vinkkiä: 

1. Valitse auto käytön mukaan  

Tuotantoautoissa matka usein ratkaisee. Sähköpakettiautot sopivat parhaiten työhön, jossa esimerkiksi huoltohenkilön tarvitsee ajaa maksimissaan 150 kilometrin reitti. Tällöin välilautas ei ole tarpeen. Diesel-, bensiini- ja vetykäyttöiset sekä hybridiautot soveltuvat paremmin pidemmille matkoille. Ensimmäisiä askelia on siis selvittää, millaisia matkoja nykyisillä tuotantoautoilla ajetaan.  

Tämän jälkeen voit paremmin arvioida, missä automalleissa on sopiva kantama ja kantavuus eli kuorman enimmäispaino. Suomen yleisimpiä pakettiautoja ovat niin sanotut tonniluokan pakettiautot, joiden kantavuus on 1 000–2 000 kiloa, ja ne soveltuvatkin monenlaiseen käyttöön. Auton hankinnassa kannattaa olla erityisen tarkka sen osalta, mikä on auton kantavuus. Vaikka sähköpakettiauto näyttää usein ulkoisesti samalta kuin polttomoottoriversio, joidenkin sähköpakettiautojen kantavuus poikkeaa paljon vastaavasta polttomoottorimallista, eikä niillä voi ajaa yhtä painavalla kuormalla.  

2. Huomioi kokonaiskustannukset 

Kokonaiskustannukset vaikuttavat tavaroiden kuljetukseen tarkoitettujen autojen valintaan.  Yrityksissä ei välttämättä ole kaikkia autokustannuksiin liittyviä tietoja saatavilla, vaikka osaavaa laskentahenkilöstöä löytyykin.  

Autamme mielellämme kokonaiskuvan kartoittamisessa. Arvalin asiakasvastaava, joka tuntee jo valmiiksi yrityksen tarpeet, voi tehdä kustannuslaskennan yhdessä asiakkaan kanssa. Vaativissa yli maan rajojen ulottuvissa tehtävissä asiakkaita auttaa Arval Consulting -palvelumme, Honkanen kertoo. 

Käytännössä sähköpakettiautojen kokonaiskustannusta verrataan polttomoottoriautojen kokonaiskustannukseen. Kokonaisuudessa otetaan huomioon polttoaine-, energia-, huolto- ja korjauskustannukset, vakuutukset sekä verot ja maksut.  

3. Päätä latauksesta 

Missä sähköpakettiautot on tarkoitus ladata? Löytyykö yritykseltä jo tarpeeksi latauspisteitä, entä tarvitseeko autoa ladata esimerkiksi työvuoron aikana? Työvuoron aikana lataus vaatii suurempaa tehoa, jotta se ei vie kohtuuttomasti aikaa.  

Jos autot ladataan yrityksen varikolla, onko siellä tarvittava määrä latauspisteitä ja riittääkö teho autojen samanaikaiseen lataukseen? Entä onko autoa mahdollista ladata kotona? Muun muassa näitä kysymyksiä latauksen suhteen kannattaa selvittää. Arvalin tarjoama latausverkosto on kasvanut 135 prosenttia jo yksin vuodesta 2022 ja kasvaa edelleen.  

4. Panosta ominaisuuksiin ja varusteisiin 

Sähköpakettiautoissa on usein hyvät varusteet, ja esimerkiksi navigaattori auttaa suunnistuksen lisäksi myös latauspisteen helpossa löytämisessä. Toiset varusteet, kuten ajonvakautusjärjestelmät (ADAS), ovat puolestaan lisävarusteita pakettiautoissa. Peruutuskamera on lähes välttämätön vakio- tai lisävaruste. 

Pakettiauto kannattaa suojata varkauksien ja kuormaan kohdistuvien onnettomuustilanteiden varalta. Jos autolla on tarkoitus kuljettaa arvokkaampaa kuormaa, kannattaa tavaratilan oviksi valita sellaiset, joissa ei ole helposti rikottavia ikkunoita.  

Jos autossa säilytetään tavaroita tai vaikkapa tietynlaisia työkaluja, auton lisävarustelu ja sisustus on hyvä miettiä sen mukaan. Kannattaa myös harkita tavaratilan helppokulkuisuutta: jos kuljettaja joutuu astumaan autoon sisään ja ulos kymmeniä kertoja päivässä, hankalat kulkumahdollisuudet lisäävät työtapaturmien todennäköisyyttä. 

5. Kouluta kuljettajat ja hyödynnä telematiikkaa 

Kun ensimmäiset sähköpakettiautot ovat tilauksessa, muista kouluttaa niiden tulevat kuljettajat. Sähköpakettiautot vaativat erilaisen ajotyylin verrattuna bensa- ja dieselkäyttöisiin autoihin. On tärkeää, että kuljettajat tietävät, miten maksimoida toimintasäde ja varmistaa turvallisuus. Sähköauto esimerkiksi liikkuu lähes äänettömästi.  

Lisäksi kannattaa hyödyntää telematiikkaa: Arval Connect -palvelu auttaa parantamaan kuljettajien turvallisuutta ja laskemaan ylläpitokustannuksia. Jos yritys käyttää Active Journey Routing -reititystoimintoa, autokantaa voi hyödyntää jopa 20 prosenttia tehokkaammin. Ja koska tietojen toimittaminen on integroitu saumattomasti Arval-verkkopalveluihin, myös hallinnollisen työn määrä vähenee. 

Arval Connect -palvelun tuottama ajotapatieto, auton eco drive -toiminnon käyttäminen sekä ennakoiva ajotapa mahdollistavat pisimmän reissun yhdellä latauksella. Sähköpakettiauto on usein myös ajettavuudeltaan kuin henkilöauto ja äänettömyys parantaa ajokokemusta, itsekin sähköautoileva Honkanen summaa. 

 

Harkitsetko pakettiautokantasi sähköistämistä?  
Ota yhteyttä Arvalin asiakasvastaavaasi tai kysy lisää asiakaspalvelustamme p. 09 8254 1234! 

Img credit: Adobe Stock 
Lue lisää Näytä vähemmän