Autoilun vuosi 2025 - Arval

Autopäättäjä, oletko ajan tasalla? Tässä autoilun tärkeimmät muutokset 2025

Blogi 6 Mar 2025

Autopäättäjä, oletko ajan tasalla? Tässä autoilun tärkeimmät muutokset 2025

Vuosi 2025 on hyvässä vauhdissa – nyt on hyvä hetki tarkastella, mitä autoilun saralla tapahtuu: huoltoleasingin suosio kasvaa edelleen, sähköistyminen siirtyy pakettiautojen puolelle, autojen hinnoittelussa käyttövoimien ero voi pienentyä ja moni havittelee edelleen kustannussäästöjä.

Halusin näin ensimmäisellä kvartaalilla koota yhteen vuoden 2025 suurimpia autoilun trendejä ja antaa samalla konkreettisia vinkkejä, mitä kustannustietoisen autopäättäjän kannattaa huomioida. Kerron myös, miten vastaamme asiakkaiden toiveisiin ja mitä uutta työsuhdeautoa miettiessä kannattaa huomioida.


Huoltoleasing & sähköistyminen kulkevat molemmat kasvun luvuissa

Suomalaisen autokannan sähköistyminen jatkuu yritys-, yhteisö- ja yksityisautoissa. Samaan aikaan yhä useampi on kiinnostunut siirtymään omistamisesta tai puhtaista rahoitussopimuksista huoltoleasingiin. Yksi syy voi löytyä sähköautojen korkeista hankintahinnoista, huolesta akun kestävyydessä sekä ylipäätään omistamisen riskeistä taloudellisesti haastavina aikoina.

Työsuhdeautojen sähköistymisessä vauhti on kiihtynyt vuosi vuodelta ja tänä vuonna tehdään viimein harppauksia myös pakettiautojen sähköistämisessä.  

Sähköautomalleja löytyy henkilöautoissa jo noin reilu 620 erilaista. Saatavilla olevien sähköpakettiautojen määrä on kasvanut jo yli 160 malliin, ja uusia malleja on tulossa koko ajan lisää.

Yksityisleasing on kysytympää kuin koskaan – moni kuluttaja kaipaa lisää turvaa ja ennakoitavuutta sekä helppoutta arkeensa. Kasvu näkyy erityisesti sähköautoissa, jotka ovat edelleen melko arvokkaita. Yksityisleasing on turvallinen vaihtoehto ja mahdolliset murheet akkujen kestosta tai kuinka auton arvo säilyy tai romahtaa voi unohtaa. Yksityisleasingissä asiakkaita kiinnostavat myös vähän käytetyt sähköautot ja tietysti kumppaniemme edulliset kampanjahinnat.

 

Eri käyttövoimien hinnoittelun erot pienenevät

Autovalmistajien hintapolitiikka on edelleen tälle vuodelle kysymysmerkki. Ensimmäiset valmistajat ovat tosin jo hinnoitelleet automallejansa uudella tavalla: riippumatta siitä, onko kyseessä sähköauto tai ladattava hybridi, auton listahinta on sama tai lähes sama.  

Tähän asti eri käyttövoimissa on ollut selkeä hintaero – tyypillisesti sähköauton hinta on ollut kalliimpi. Saattaa siis olla, että käyttövoimien väliset erot ovat autojen listahinnoittelussa poistumassa. Tämä on asiakkaillemme hyvä uutinen ja kannustaa valitsemaan omiin tarpeisiin sopivan auton.

 

Säästöt kiinnostavat yrityspäättäjiä edelleen

Autoilun kustannukset, tarkemmin sanottuna säästömahdollisuudet, ovat olleet kaikkien asiakkaiden huulilla jo loppukesästä 2023 alkaen. Tilanne jatkuu ainakin osan vuotta 2025. Kuluneiden kolmen vuoden aikana autoilun kustannukset ovat kallistuneet, mutta joissain hinnoissa on myös laskua.

Eikä ihme, kun esimerkiksi vuonna 2023 tankattujen diesel-litrojen nettohinta oli 2,02 euroa (sis. alv). Onneksi arvonlisäveron korotuksesta huolimatta vastaava nettokeskihinta oli enää 1,87 euroa litralta (sis. alv) vuonna 2024. Luvuissa ovat mukana myös uusiutuvat diesel-litrat - ympäristön huomioiminen maksaa hieman lisää.

Mistä säästöjä sitten voi saada? Milloin viimeksi tarkistit työsuhdeautosääntösi rajat? Tai tuotantoautokantaasi koskevan hankintasäännön? Ovatko ajokilometrirajat järkevät vai kannattaisiko valita sopivampi paketti? Onko mahdollista vähentää kuluja esimerkiksi pienemmän tai vähemmän varustellun auton valinnalla?

Tänäkin vuonna kannattaa tehdä tarkistuksia meidän kanssamme – autamme näissä mielellämme ja tunnemme myös lainsäädännön muutokset.

 

Auton tilaus ajankohtaista? Huomioi 2025 nämä muutokset

Mitä uutta työsuhdeautoa 2025 miettivän kannattaa huomioida ennen uuden auton tilaamista?

Tämänhetkisten tietojen mukaan vähäpäästöisten autojen, kuten ladattavien hybridien, verotusarvotuki loppuu vuoden 2025 lopussa. Täyssähköauton verotusarvotuet ovat voimassa 2029 asti, eli kannattaa tarkistaa, paljonko vaihtoikäisen ladattavan hybridin verotusarvo nousee ja mitä taas uusi sähköauto maksaisi työsuhde-etuna.

Tässä käytännön esimerkki: Uusi auto maksaa 60 000 euroa, varusteluja on 1 500 euron edestä ja auto kuuluu verottajan määrittämään A-ikäryhmään eli se on otettua käyttöön vuosina 2023–2025.

  1. Jos kyseessä täyssähköauto: vapaa autoetu on 845 euroa ja käyttöetu 785 euroa kuukaudessa. Verotusarvojen tuki jatkuu vielä vuoteen 2029, joten tuen poistuminen ei aiheuta nousupainetta.
  2. Jos kyseessä ladattava hybridi: vapaa autoetu on 990 euroa ja käyttöetu 870 euroa kuukaudessa. Kun pienipäästöisen auton verotusarvotuki päättyy vuoden 2025 lopussa: vapaa autoetu on tämän jälkeen 1135 euroa ja käyttöetu 955 euroa.

On mahdollista, että käyttövoimien välille syntyy merkittävää eroa verotusarvoissa. Auton verotusarvon laskennan takana on tietysti monta muutakin muuttujaa - tarkista aina kunnolla hankinnan hetkellä, miten oman autosi kohdalla voisi olettaa seuraavan vuoden verotusarvojen muodostuvan.

 

Kolme toivetta asiakkailtamme: helpompaa lataamista, lisää palautuspisteitä ja joustavia sopimuksia

Latausverkosto kasvaa ja toimijoiden määrä lisääntyy. Moni on ihmeissään latausverkoston, -avaimien, -sovellusten ja kotilatauslaitteiden suhteen Minkä laturin ottaisin? Miten saan pörssisähkön käytön optimoitua? Millä latausavaimella voin säästää kustannuksissa?

Olemme vastanneet tähän kysyntään useammalla tavalla:

  • Arvalin latausverkosto kattaa seuraavat latausavaimet/-sovellukset: ABC, Neste, Virta, Plugit, Shell Recharge.
  • Kotilatauslaitteita sekä sähkökustannusten hallintaan meillä on saatavilla apua muun muassa Plugitin ja Virran valikoimasta.
  • Arvalin kautta saatavilla latausavaimilla ja sovelluksilla voi ladata jo Hangosta Ivaloon. 
     

Monella yrityksellä aika on yhä arvokkaampaa ja palvelut halutaan mahdollisimman vaivattomiksi asiakkaidemme työntekijöille. Tässä auttaa mm. huoltoonnoutopalvelu, joka vie auton kuljettajan puolesta huoltoon ja takaisin kuljettajalle.  


Huoltoleasingissä on myös yhä enemmän joustoa, jota monet asiakkaistamme toivovat. Liiketoimintaa ei aina voi ennustaa 5 vuoden päähän ja välillä autoa voi tarvita projektiluontoisesti. Tällöin tarvitaan autoa lyhyemmäksi aikaa tai joustavalla pitoajalla.

Vaikka lyhyen sopimuksen kustannus on hieman korkeampi, vielä kalliimmaksi tulisi sitoutua autoon pitkäksi aikaa ilman varmuutta siitä, jatkuuko väliaikainen tarve tai miten oma kassavirta kehittyy. Voit lukea lisää Arval FLEXistä täällä.


Asiakastutkimuksessa ja -palautteissa olemme myös saaneet toiveen leasingauton palautuspaikkojen lisäämisestä. Tästäkin meillä on hyviä uutisia: auton voi palauttaa Suomessa jo 33 paikkakunnalle ja palautuspisteitä on jo yli neljäkymmentä.


Mikäli mikä tahansa autoluun liittyvä asia mietityttää – olethan meihin yhteydessä, autamme mielellämme!


Mikko Honkanen

Arval Suomen kaupallinen johtaja

Lue lisää Näytä vähemmän