Home > Blog > Arval Blog > Suomesta Saatavilla Jo Yli 230 Erilaista Tayssahkoautomallia

Suomesta saatavilla jo yli 230 erilaista täyssähköautomallia

Suomesta saatavilla jo yli 230 erilaista täyssähköautomallia

Tiistai, heinäkuu 6, 2021

Sähköautojen tarjoama on parantunut merkittävästi viime vuosina. Leasingyhtiö Arval listasi kaikki Suomessa saatavilla olevat täyssähköautomallit ja -merkit. Sähköautot ovat vielä pitkälti henkilöautoja, mutta pakettiautojakin on tulossa markkinoille pian lisää.

 

  • Kesäkuussa 2019 rekisteröitiin 293 täyssähköautoa ja vastaavasti kesäkuussa 2021 yhteensä 1055 täyssähköautoa.* Vuoden 2020 lopussa täyssähköautoja oli liikennekäytössä noin 10 000, kun vuonna 2019 vastaava luku oli noin 4600. Täyssähköautojen yleistymistä on hidastanut pitkään toisaalta saatavilla olevien autojen määrä ja toisaalta latausverkosto. 

    • Tällä hetkellä tilattavissa on jo suuri määrä sähköautoja, joissa monissa on esimerkiksi erinomaiset tilat ja pitkä kantama. Myös latausverkosto on kasvanut koko ajan. Lähes 8 yritystä kymmenestä on jo ottanut käyttöön tai harkitsee ainakin yhden vaihtoehtoista energiamuotoa käyttöönottoa seuraavien 3 vuoden aikana**, Arvalin kaupallinen johtaja Mikko Honkanen sanoo. 

  • Suurin eri sähköautomallien valikoima on Volkswagenilla, Audilla ja Mercedes-Benzillä. Yhteensä sähköautoja on saatavilla 27 eri automerkiltä. Erilaisia malleja on tarjolla 231 erilaista. Arval tarkasti täyssähköautojen saatavuustilanteen Suomessa 5.7.2021. . 

 

Seuraavaksi muutos alkaa vaikuttaa todennäköisesti pakettiautoissa. Pakettiautoja on käytössä paljon yrityksillä. Suomalaisista yrityksistä 62 prosenttia on jo ottanut tai harkitsee ottavansa käyttöön täyssähköpakettiautoja seuraavan 3 vuoden sisällä**. 

 

Työsuhdeautoilijoiden sähköauton verotusarvoon tukea vuosille 2021-2025 

Kun työntekijä saa käyttöönsä autoedun eli auton yksityistä ajoa varten, se on käytännössä luontaisetu, josta tulee maksaa veroa. Autolla on aina verotusarvo, jonka perusteella työntekijän maksama vero määräytyy. Verotusarvoon vaikuttavat muun muassa auton hankintahinta, käyttöönottovuosi, onko kyseessä vapaa autoetu vai käyttöetu sekä lisävarusteiden arvo. Vuosina 2021–2025 täyssähköautojen kuukausittainen verotusarvo on 170 euroa alempi tuen vuoksi.  
 

  • Sähköauton kustannukset ovat mietityttäneet monia. Ongelma poistui, kun sähköautojen verotusarvoihin tuli merkittävä tuki. Täyssähköauton verotusarvo on käytännössä saman verran kuin vastaavan bensakäyttöisen auton, mikä tietysti kannustaa sähköauton hankintaan.  

 

Valtioneuvosto on lisäksi kevään 2021 puoliväliriihessään päättänyt, että se valmistelee vuoden 2022 alussa käyttöön otettavaksi kaksi uutta veroetuutta, jotka koskevat vähäpäästöisiä työsuhdeautoja. Näiden yksityiskohdat selviävät jatkossa, mutta tässä ehdotuksessa on mukana myös tuki hybridiautoille. 

 

 

Lähteet: 
*Netwheels Oy Mittaristo ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, liikenneasioiden rekisteri 
** Arval Mobility Observatory julkaisi lokakuun 2020 ja tammikuun 2021 välillä toteutetun riippumattoman tutkimuksen Suomessa kesäkuussa 2021 seitsemättätoista kertaa. Vuosittain tehtävä Mobility and Fleet Barometer -tutkimus tehtiin tänä vuonna 20 maassa 5 200 yrityksen autopäättäjälle. Suomesta vastaajia oli 250. Tutkimus toteutettiin toista kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa. 

Prevent JS Alert