Home > Blog > kirjanpito > Ifrs 16 Tulee Miksi Leasing Auto Edelleen Hyva Investointi

IFRS 16 tulee – Miksi leasing-auto on edelleen hyvä investointi

IFRS 16 tulee – Miksi leasing-auto on edelleen hyvä investointi

Perjantai, lokakuu 12, 2018

IFRS 16 kirjanpitotavan muutos vaikuttaa leasingvastuiden kirjaamiseen. IFRS 16 :n mukaan yli 12 kk:n leasingsopimus, joka arvoltaan ylittää 5000$, on vuoden 2019 alusta kirjattava taseeseen. Käytännössä muutos koskee lähinnä pörssilistattuja suomalaisia yrityksiä (Oyj), niiden tytäryhtiöitä ja Suomessa toimivia, ulkomaiseen listattuun yhtiöön kuuluvia yrityksiä. IFRS 16 voi kuitenkin aiheuttaa pohdintaa siitä, olisiko autojen omistaminen yritykselle järkevämpää.

Mikä sitten IFRS 16:n myötä muuttuu liittyen leasing-autoihin? Vuoden 2019 alusta alkaen yli 12 kuukauden ajoneuvojen leasing-sopimukset täytyy kirjata yrityksen taseeseen. Vaikka kirjanpitotapa muuttuu listatuissa yhtiöissä, vain osa auton arvosta ja leasing-vastuusta täytyy kirjata taseeseen. Vastaavasti omistusautossa raha sitoutuu heti ja koko auton arvo on kirjattuna taseessa.

Vaikka leasingin kirjanpitotapa muuttuu, huoltoleasingin tärkeimmät edut säilyvät. Autoa ei esimerkiksi tarvitse maksaa kertaeränä, vaan summa jakautuu koko sopimuksen ajalle. Toisaalta auton käyttökulut ovat samat, oli kyseessä sitten omistusauto tai leasing-auto.

Jos yrityksellä on käytössä esimerkiksi 30 autoa ja autoja vaihdetaan neljän vuoden välein, yritys ostaisi noin 8 autoa vuodessa. Käytännössä autoihin sitoutuu 300 000 euroa rahaa vuosittain. Kun autot neljän vuoden päästä myydään, jäljellä on noin 150 000 euroa eli autojen jäännösarvo.

Jos yritys päättää autojen ostamisen sijaan sijoittaa 300 000 euroa esimerkiksi omaan liiketoimintaansa ja saa varovaisenkin arvion mukaan investoinnilleen tuottoa vuosittain 7 prosenttia, yrityksellä olisi neljän vuoden kuluttua noin 400 000 euroa. Tässä tapauksessa yritys ottaisi autot käyttöön kuukausittaisella summalla suuren alkuinvestoinnin sijaan.

Jos aihe koskettaa yritystäsi, kannattaa tutustua artikkeliimme tai selata aiheesta tekemämme presentaatio.

Lue Arvalin IFRS-opas kokonaisuudessaan täältä: https://www.arval.com/en/white-paper-ifrs16-impact-your-business
IFRS-esitys: https://www.arval.com/sites/com/files/media/ifrs_16.pdf

Jos sinulla on kysyttävää, tai haluat pyytää tarjouksen, ota meihin yhteyttä täyttämällä yhteydenottolomake täältä

Prevent JS Alert