Home > Blog > Arval Blog > Tutkimus Yritysautoilu Kasvattaa Suosiotaan Koronan Myota

Tutkimus: Yritysautoilu kasvattaa suosiotaan koronan myötä

Tutkimus: Yritysautoilu kasvattaa suosiotaan koronan myötä

Keskiviikko, kesäkuu 30, 2021

Suomalaiset yritykset ovat entistä kiinnostuneempia tarjoamaan työntekijöidensä käyttöön työsuhdeautoja.  Automääriä aikoo tulevina vuosina kasvattaa yli puolet yrityksistä,
kun reilu vuosi sitten ennen koronatilanteen alkua vain neljäosa yrityksistä uskoi kasvattavansa automääriään. Hybridi- ja täyssähköautot ovat kasvattaneet suosiotaan työsuhdeautoina. 

 

Arval Mobility Observatory julkaisee lokakuun 2020 ja tammikuun 2021 välillä toteutetun riippumattoman tutkimuksen nyt seitsemättätoista kertaa. Vuosittain tehtävä Mobility and Fleet Barometer -tutkimus tehtiin tänä vuonna 20 maassa 5 200 yrityksen autopäättäjälle. 
Suomesta vastaajia oli 250. Tutkimus toteutettiin toista kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa. 

Yritysten autoasioista vastaavat suhtautuvat tulevaisuuteen optimistisemmin kuin edellisenä vuonna ennen koronan alkua. 
Suomalaiset yritykset ovat jopa optimistisempia kuin muissa EU-maissa: yli puolet odottaa kasvattavana autokannan kokoa seuraavan kolmen vuoden aikana (EU:ssa 43 %).  

Korona nosti työntekijöiden liikkumisen yritysjohdon päätöksentekoon  
Korona on saanut autoasioista vastaavat miettimään työntekijöiden liikkumista. Pääsyyt kasvattaa yrityksen automäärää ovat yrityksen kasvu (47 %), henkilöstöhallintoon liittyvät syyt (43 %) sekä turvallisen liikkumisen takaaminen työntekijöille (34 %).  

Edellisessä tutkimuksessa työntekijöiden houkuttelu tai hyvien työntekijöiden pitäminen ei ollut Suomessa läheskään niin tärkeä syy hankkia autoja kuin muualla EU:sa.

  • Nyt tilanne on kuitenkin kääntynyt päälaelleen, ja työsuhdeautoilu ovat selvästi päätynyt Suomessa HR:n tarjoamien etujen listalle, Arvalin kaupallinen johtaja Mikko Honkanen toteaa. Hybridi- ja täyssähköautojen käyttöönotto nopeutuu kaikenkokoisilla yrityksillä 

Suomi on edelleen yksi edistyneimmistä markkinoista vaihtoehtoisten energiamuotojen käyttöönotossa. Lähes 8 yritystä kymmenestä käyttää jo vaihtoehtoisia energiamuotoja tai aikoo käyttää niitä tulevaisuudessa. Ja kaiken kaikkiaan autoasioista vastaavat odottavat, että neljä ajoneuvoa kymmenestä on täyssähköautoja tulevina vuosina. 

  • Yritysten odotetaan vähentävän hiilijalanjälkeään, koska yhä useammat ihmiset pyrkivät tukemaan sosiaalisesti vastuullisia ja ympäristöystävällisiä tuotemerkkejä ja suuntaus on entisestään vahvistunut koronan myötä. Päästöttömät autot monille yrityksille avain yrityskuvan luomiseen ja lakisääteisten vaatimusten täyttämiseen, Honkanen sanoo. 

 

Yli sadan työntekijän yrityksillä kahdeksalla kymmenestä joko on jo tai on aikomus hankkia hybridi- tai täyssähköautoja seuraavan kolmen vuoden aikana.
Pienemmillä yrityksillä reilu puolella hybridi- tai täyssähköauto. Noin 60 % yrityksillä on käytössä autojen latauspisteitä yrityksen toimitilojen yhteydessä.  

Suomalaiset yritykset ovat edelläkävijöitä myös toisessa asiassa: seitsemän kymmenestä yrityksestä käyttää verkkoon yhdistettyjä ajoneuvoja eli käytännössä ajotapa- ja paikannuspalveluita,
EU:ssa 56 prosentilla yrityksistä on autoja, jotka on yhdistetty verkkoon. Pääsyyt ovat auton paikantamismahdollisuus, väärinkäytösten vähentäminen sekä kuljettajien turvallisuuden parantaminen.  

Tutkimukseen osallistuneiden yritysten autokantojen koot Suomessa:  

  • 52 % yrityksistä on 1–9 yritysajoneuvoa. 

  • 43 % on 10–99 yritysajoneuvoa. 

  • 5 % on yli 99 ajoneuvoa. 

 

Perustietoja tutkimuksesta  

Suomessa Kantar toteutti tutkimuksen lokakuun 2020 ja joulukuun 2020 välillä. Yhteensä 250 autopäättäjältä kerättiin tietoa eri malleilla: puhelinhaastattelulla tai sopimalla kyselyn täyttämisestä
puhelimitse ja lähettämällä linkki, jolloin kyselyn vastaaminen tapahtui verkossa. Mukaan otettiin yrityksiä, joilla oli käytössään vähintään yksi auto. 

Vastaajaryhmät olivat seuraavanlaiset:  

  • 33% alle 10 hengen yrityksiä 

  • 20% 10-99 hengen yrityksiä 

  • 27% 100-249 hengen yrityksiä                         

  • 20% Yli 249 hengen yrityksiä          

Riippumatonta tutkimusta varten Kantar toteutti 5 197 autopäättäjän haastattelua (4 443 Euroopassa) 27. lokakuuta 2020 ja 15. tammikuuta 2021 välisenä aikana; osallistujat rekrytoitiin puhelimitse ja heille lähetettiin linkki kyselyn täyttämistä varten. 

Mukana oli (20 maata) suurin osa Euroopan maista (Itävalta, Saksa, Belgia, Espanja, Ranska, Italia, Luxemburg, Alankomaat, Puola, Portugali, Yhdistynyt kuningaskunta, Tšekki, Sveitsi, Suomi, Tanska, Norja, Ruotsi) Venäjän, Turkin ja Brasilian markkinoiden lisäksi. Mukana olevat yritykset käyttivät vähintään yhtä ajoneuvoa. 

 

Lisätiedot:  
Arval, kaupallinen johtaja, Mikko Honkanen, 040-5550802, mikko.honkanen@arval.fi 

Arval 
Olemme erikoistuneet täyden palvelun ajoneuvojen leasingiin ja uusiin liikkumisratkaisuihin, ja hallinnoimme 1,4 miljoonaa ajoneuvoa maailmanlaajuisesti (joulukuun 2020 lopussa). 
Joka päivä yli 7 000 Arvalin työntekijää 30 maassa tarjoaa asiakkaillemme joustavia ratkaisuja saumattomien matkojen ja kestävän kehityksen parantamiseksi, aina suurista kansainvälisistä yrityksistä pienempiin yrityksiin ja yksittäisiin kuluttajiin. 
Olemme Element-Arval Global Alliancen perustajajäsen ja johtava ajoneuvokantojen hallinnointiin erikoistunut yritys, jolla on 3 miljoonaa ajoneuvoa 50 maassa. Arval perustettiin vuonna 1989, ja sen omistaa kokonaan BNP Paribas. Konsernissa Arval on osa konsernin vähittäispankki- & palveluliiketoimintaa. 

Arval Mobility Observatory 
Arval Mobility Observatory on tärkeä tutkimus- ja tiedonvaihtofoorumi autokanta-asioissa ja liikkumisessa. Sen tarkoituksena on kerätä ja tarjota objektiivista ja tarkkaa tietoa laajoille yleisöille,
​​​​​​​auttaa ymmärtämään paremmin uutta liikkuvuusparadigmaa ja tukea navigoimista liikkumisratkaisujen viidakossa. www.mobility-observatory.arval.com 

Prevent JS Alert